Tuesday, May 24, 2011

Berharta Mewah Tak Semestinya Kaya!

Salam,

InsyaAllah saya ingin berkongsi satu lagi wisdom (kebijaksanaan) perancangan kewangan yang perlu dihadam oleh semua orang yang ingin bebas kewangan dan ingin jadi kaya. Ramai pakar perancangan kewangan pernah menyampaikannya dan saya pasti mungkin ada di antara anda yang pernah mendengarnya.

Gaya Hidup Orang 'Kaya'

Sahabat-sahabat sekalian,

Kita sering melihat di sekeliling kita harta-harta mewah yang diperagakan oleh mereka yang dianggap 'kaya' ini. Kita melihat mereka memakai kereta-kereta mewah seperti Mercedes, BMW, Audi, Porsche atau mungkin yang lebih ganas lagi seperti Ferrari, Lamborghini dan Bentley. Golongan ini juga kelihatan tinggal di rumah-rumah yang besar seperti paling kurang rumah semi-D, banglo, ataupun apartment-apartment yang gah di kawasan kediaman elit seperti berhampiran KLCC, Damansara, Bangsar dan lain-lain lagi.

Ferrari
Kalau kita masuk pula ke dalam rumah mereka, kita akan dapati perabot-perabot yang mahal-mahal dan peralatan elektrik yang canggih dan terkini. Contohnya set TV mestilah yang terkini, bersaiz sebesar meja, nipis macam handphone dan mesti pakai cermin mata. Kalau tidak, tak dapat feel macam mana rasanya dalam 3D.

Mereka ini juga, sering kita lihat berpakaian yang mewah-mewah dengan jenama yang terkenal dan fesyen yang terkini. Ada yang kita tidak pernah dengar pun namanya. Nak bertanya segan takut orang kata ketinggalan zaman. Tak mainlah jenama cikai-cikai ataupun baju-baju biasa saja. Yang penting ori! Di badan mereka juga tidak ketinggalan gajet-gajet terkini seperti Ipad 2 dan Iphone 4. Dengan bluetooth di telinga. Bercakap pun dah macam orang gila sebab bercakap sorang-sorang. Ingatkan kita yang ditegurnya beri salam, sekali orang lain daaa.. hehe


Ipad 2

Tidak Mahu Ketinggalan

Lalu kita yang kerja makan gaji tak seberapa ni pun tidak mahu ketinggalan untuk jadi seperti mereka. Walaupun tidak mampu untuk membeli kereta yang semahal Mercedes atau BMW, jadilah dengan membeli Proton Inspira 2.0 CVT baru. Untuk kelihatan lebih sporty supaya setanding dengan kereta Polis Peronda Lebuhraya, maka kita pun convert body kit kepada Mitsubishi Lancer EVO 10. Rim sukan @ Sport Rim ditukar supaya kelihatan lebih garang. Begitu juga dengan ekzos supaya lebih masyuk bunyinya. Jadilah walaupun prestasi masih sama. Janji orang tak perasan yang kereta kita tu sebenarnya Proton Inspira. Hehe.

PDRM Peronda Lebuhraya Mitsubishi EVO X

 Begitu juga dengan rumah. Kita juga tidak mahu kalah kepada orang lain. Paling kurang kena rumah bertanah teres 2 tingkat. Kalau boleh nak lot tepi atau lot korner. Lepas tu perabot kat dalam rumah nak kena yang nampak kelas. Decoration pun sama. Minimalist design bak kata Eric. Huhu.. Set TV pula walaupun tak pakai spek kalau boleh nak nipis. Siap dengan Astro Beyond HD supaya boleh nampak jerawat artis-artis tu.

TV HD 3D Nipis
Begitu juga dengan pakaian. Nak beli yang ori tidak mampu rasanya sebab satu set seluar, baju dan kasut sahaja sudah melebihi separuh gaji. Dapat yang tak ori pun jadilah janji jenama sama. Ada jugak yang carik di kedai-kedai bundle so nanti bila orang tanya bolehlah jawab ori. Ataupun bagi mereka yang tinggal di Lembah Kelang, pasti tidak melepaskan mata untuk melihat iklan-iklan bunting di kawasan-kawasan seperti PJ dan Shah Alam untuk melihat kalau-kalau ada Warehouse Sale jenama-jenama pakaian dan kasut terkenal. Mana boleh lepaskan peluang ni.. Ori tu beb..

Bvlgari Petaling Street Gred AAA

Tidak ketinggalan dengan gajet-gajet hangat di pasaran. Kita yang tak mampu nak pakai Ipad 2 cukuplah kalau ada Samsung Galaxy Tab, tak pun paling kurang CSL Tab jer.. Hehe. Kalau fully utilize takpe jugak, tapi biasanya setakat untuk main game jer. Hehe. Yang penting kita tidak terkalahkan dengan orang-orang 'kaya' yang di atas tadi tu. Kalau orang kutuk Samsung Galaxy Tab kita sebab pakai Android, kita pun backing habis-habisan dengan pelbagai hujah yang bernas lagi kukuh. Bermacam-macam alasan diberikan kenapa kita tak pakai Ipad.

Hakikat Yang Pahit

Sahabat-sahabat yang dikasihi

Tentu anda pernah dengar semua ni dan boleh mengakuinya. Walaupun mungkin anda tidak begitu, tapi tentu anda pernah lihat kawan-kawan anda ataupun saudara-saudara anda yang seperti itu. Betul tak?

Sesungguhnya, walaupun semua perhiasan duniawi ini kelihatan manis pada mata kasar kita, namun hakikat yang tersembunyi di belakangnya seringkali kita endahkan kerana ianya agak pahit untuk ditelan. Itulah hakikat yang semua orang tahu tapi tak mahu dijadikan bahan bualan ataupun perbincangan kerana ia bakal merosakkan semua mood mewah yang dikecapi. Bak kata orang muda potong stim la lu ni..

Itulah hakikat yang tersembunyi di sebalik semua kemanisan duniawi ini iaitu HUTANG. Nampak manis di luar, tapi bila dapat gaji hujung bulan sering kali kita menelan air liur pahit apabila sejurus sahaja gaji masuk terus tinggal tak sampai 20% bagi yang bernasib baik. Ada kes-kes yang lebih malang, sejurus sahaja gaji masuk, yang tinggal tidak sampai RM100 untuk belanja makan, minyak, tol, dan belanja anak bini selama sebulan.

Sedarkah anda persamaan antara kita (middle and low class) dengan orang 'kaya' yang disebutkan di atas adalah sama iaitu HUTANG di sebalik semua harta mewah tersebut. Mungkin tidak semua orang 'kaya' itu berhutang kerana mungkin ada yang memang jutawan dan beli kereta Ferrari secara tunai. Tapi boleh dikatakan kebanyakannya berhutang. Jadi apa gunanya harta mewah yang banyak tetapi hutang keliling pinggang? Apa gunanya harta mewah yang manis tapi setiap bulan hanya cukup-cukup makan?

Berharta Tidak Semestinya Kaya

Sahabat-sahabat yang dikasihi

Tiada guna berharta mewah sekiranya perbelanjaan kita melebihi pendapatan kita setiap bulan. Cashflow kita sentiasa berada di posisi negatif. Contoh mudah gaji kita RM 4,000 sebulan tapi perbelanjaan kita RM 5,000 sebulan. Sama juga dengan orang 'kaya' yang pakai Mercedes dan BMW, gaji mereka mungkin RM 60,000 sebulan tapi perbelanjaan RM 70,000 sebulan.

Sesungguhnya kaya itu bukan pada harta yang mewah. Kaya itu ialah apabila pendapatan kita jauh lebih banyak mengatasi perbelanjaan kita. Jadi mari sama-sama semak semula diri kita. Sekiranya anda mempunyai gaji RM 4,000 sebulan tetapi hanya berbelanja RM 2,000 sebulan, maka anda boleh dikategorikan orang yang belum lagi kaya tetapi insyaAllah berpotensi untuk kaya. Begitu juga sekiranya anda bergaji RM 60,000 sebulan tetapi hanya berbelanja RM 30,000 sebulan maka anda juga berpotensi untuk menjadi kaya.

Sebab apa saya katakan bergaji RM 60,000 dengan baki RM 30,000 belum lagi kaya? Sebab kaya itu lebih besar maksudnya. Mungkin kita boleh bincangkan di dalam topik lain berkenaan dengan kaya yang sebenar. Sebagai preview mungkin anda boleh baca ini.

Pilihan Di Tangan Kita

Apa yang ingin saya tekankan di sini ialah, kita punya pilihan untuk hidup sama ada dengan berhutang atau bebas hutang. Cashflow negatif setiap bulan atau positif. Biar papa asal bergaya, atau biar selesa asalkan kaya. Hidup dalam keperluan atau hidup dalam kemahuan.

Bukankah lebih bahagia sekiranya kita berbelanja dengan mengukur baju di badan sendiri. Dengan rumah yang sederhana sesuai dengan kemampuan tetapi selesa. Dengan kereta yang cukup sekadar kegunaan untuk pergi balik kerja, selamat, selesa untuk keluarga dan boleh membawa kita sampai ke destinasi yang hendak dituju. Dengan pakaian yang selesa dan tidak menjolok mata dan gajet-gajet yang memang kita fully utilize berbanding gajet-gajet yang kita under utilized.

Bersederhana tanpa hutang itu adalah lebih baik daripada berlebih-lebihan dalam keadaan berhutang. 

Sesungguhnya orang yang merasakan dirinya berharga tidak memerlukan barangan mahal di sekeliling mereka. Orang yang memerlukan barangan mahal di sekeliling mereka adalah mereka yang merasakan diri mereka belum sempurna dan belum cukup berharga lagi. 


Iktibar Daripada Jutawan 


Siapa yang tak kenal dengan pakcik saya ini, iaitu Warren Buffet. Hehe. Beliau adalah antara orang yang terkaya di dunia. Siapalah kita kalau nak dibandingkan dengan beliau. Walaupun kita memiliki rumah banglo paling mewah di KL, atau kereta Ferrari bersusun-susun di rumah, kita tetap tidak akan dapat menandingi kekayaan beliau yang bernilai berpuluh-puluh billion USD. Mari kita lihat macam mana bentuk rumah beliau dan kereta beliau.

Rumah yang dibeli dengan harga $31,500 pada tahun 1958 dan kereta yang agak biasa
 Begitu juga dengan tokoh muda yang tersohor yang juga billionaire. Beliau ialah Mark Zuckerberg yang merupakan pengasas Facebook.


Dengan nilai bersih beliau iaitu USD 13 billion beliau juga menjalani kehidupan yang serba sederhana. Berikut ialah rumah dan kereta beliau.

Rumah yang sederhana dengan kereta buatan Jepun
Akhir kata daripada saya ukurlah baju di badan sendiri. Hiduplah seperti mana mereka yang terkaya di dunia. :)

Wassalam.

Credit Gambar: amazon.com, forbes.com, paultan.org

4 comments:

  1. taufiqh2:28 PM

    Zuckerberg dah kene reject from the list dah... dia baru beli rumah 7 juta.
    Dell dengan Gates maybe boleh masuk dalam list

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:37 AM

    If you desire to increase your familiarity just keep visiting this site and be updated with the hottest information posted
    here.

    Here is my homepage :: site occasionally

    ReplyDelete
  3. Anonymous8:17 AM

    Info yg berguna dlm blog ni.sedang mencari dan ingin belajar mengenai financial management.hidup skrng sprt diceritakan diatas,tp bkn berbelanja sebab kemewahan,tetapi keperluan hidup yg terpaksa ditangung setiap bulan...

    ReplyDelete
  4. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya IBU HERAWATI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor Togel/lottrey toto 4D dr hasil ritual/ghaib melalui jarak dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia, sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya kunjungi situs/website  ☎ KLIK DISINI RITUAL PESUGIHAN DUNIA GHAIB


    ReplyDelete