Monday, March 19, 2007

Langkah-langkah Menjadi Jutawan Siri 4 - Pelaburan Yang Sebenar!

Assalamualaikum wbt..

InsyaAllah pada kali ini, di atas permintaan ramai kita cuba untuk mengupas mengenai pelaburan yang halal dan insyaAllah menguntungkan. Nampaknya ramai di antara kita yang mengalami masalah kewangan. Macamana nak jadi kaya jikalau masalah kewangan sendiri masih belum dapat diatasi. Nasihat ini ditujukan jugak kepada diri saya sendiri yang jugak kadang-kadang menghadapi masalah yang sama. :)

Sebenarnya tiada jalan singkat untuk mengatasi masalah kewangan kita. Ia memerlukan beberapa tahap dan setiap tahap itu memerlukan pengorbanan dan disiplin yang tinggi. Tahap yang paling kritikal sekali ialah tahap pertama dengan membuat keputusan untuk tidak berdepan dengan masalah kewangan lagi. Anda boleh rujuk dalam post saya yang sebelum ini dgn klik di sini. Tahap yang kedua ialah tahap untuk menetapkan matlamat kewangan anda (visi) dan memikirkan langkah-langkah untuk mengatasinya (misi). Seterusnya ialah untuk menulis visi dan misi tersebut di dalam kertas. Kemudian anda perlu menyusun misi tersebut di dalam bentuk sebuah perancangan mengikut turutan masa yang perlu anda patuhi. InsyaAllah dengan sedikit disiplin, sesiapa pun mampu untuk menjadi kaya.

Ok, salah satu misi yang boleh kita ambil kira ialah dengan melakukan pelaburan. Pelaburan secara ringkasnya bolehlah kita katakan kita menyerahkan duit kita kepada orang lain untuk mereka kerjakan dan kita memperolehi pulangannya (modal dan keuntungan). Ataupun kalau lebih advance lagi kita gunakan duit orang lain untuk melabur dan kita juga dapat merasakan keuntungannya. Pelaburan ini boleh dilakukan dengan menyertai mana-mana Medium Pelaburan ( Investment Vehicle ) seperti amanah saham (unit trust), pasaran saham (stock exchange), pasaran wang asing (forex), hartanah dan lain-lain lagi.

Ramai antara kita tersalah anggap dengan memanggil sesuatu Medium Pelaburan itu dengan istilah Pelaburan. Walaupun kesalahan di sini hanyalah istilah, tetapi sebenarnya ia membawa kesan yang besar kepada pelabur. Mereka akan merasakan bahawa mereka sudah boleh digelar pelabur dan akan berjaya menjadi kaya. Sebagai contoh mereka memanggil main saham dengan "Pelaburan Saham", "Pelaburan hartanah" dan "Pelaburan Matawang Asing" dll. Sedangkan kita perlu sedar bahawa istilah Pelaburan membawa maksud yang lebih besar daripada itu. Kita perlu jelas akan perbezaan kedua-dua perkara ini.

Pelaburan = satu plan atau rancangan untuk kita mencapai sesuatu matlamat dalam kewangan.
Medium Pelaburan (Investment Vehicle) = Satu jalan ataupun medium untuk kita execute plan yang telah kita rancangkan

Sebab itu dalam bahasa orang putih dipanggil vehicle iaitu kenderaan. Pelaburan bolehlah dianggap sebagai satu perjalanan yang kita rancangkan. Misal kata kita mahu pergi ke Kelantan dari KL. Kita ada macam-macam jenis pengangkutan yang boleh membawa kita ke Kelantan. Boleh jalan kaki sahaja, naik basikal, naik kapal laut, naik kereta melalui highway, naik kereta jalan biasa, naik bas, naik kapal terbang atau lebih hebat lagi berenang huhu. Jadi terpulang kepada pilihan yang kita mahu gunakan. Lagi bagus cara transportation itu maka lagi cepat kita sampai.

Tetapi sama jugak seperti kenderaan realiti, tidak semua orang mampu untuk menaiki kenderaan seperti mana yang orang lain mampu. Kalau mereka tidak punya kereta mereka hanya mampu untuk naik bas, ataupun mungkin basikal. Hehe. Dan mungkin hanya mereka yang banyak duit sahaja mampu untuk menaiki kapal terbang. Betul tak?

Begitu juga dengan investment vehicle, kita ada macam-macam jenis pelaburan tetapi tidak semua mampu kita join. Di sinilah pentingnya kita betul-betul melaksanakan istilah Pelaburan yang sebenar. Iaitu menyediakan satu plan yang akan memastikan kita sampai ke matlamat kita. Plan ini perlulah kita start daripada bawah. Dengan bertatih-tatih ataupun merangkak. Kemudian sudah biasa merangkak mulakan pula dengan berjalan. Dan seterusnya. Dengan ini insyaAllah pada satu hari nanti kita mampu untuk naik kapal terbang ke Kelantan. Ini bermaksud kita perlu bermula sedikit demi sedikit dan membiasakan diri, kemudian dan terer, kita join pulak yang lebih tinggi sedikit risikonya dan memberi pulangan yang lebih, dan terus-menerus kita ulangi perkara yang sama sampailah kita berjaya mencapai matlamat kita.

Janganlah kita menjadi seperti orang lain yang pantang mendengar istilah pelaburan mesti nak join tanpa adanya satu plan yang khusus. Asal dengar unit trust jer nak join, asal dengar skim cepat kaya pun boleh jalan, asal dengar FOREX dan SWISSCASH pun nak join juga tanpa usul periksa. Akhirnya tidak juga menjadi kaya raya dan kita mula menyalahkan orang lain. Sedangkan kesilapan itu ada dalam diri kita sendiri. Kerana tidak belajar terlebih dahulu sebelum membuat pelaburan.

So harapan saya ialah, kepada sesiapa yang membaca post ini untuk tidak menjadi seperti orang kebanyakan. Kenapa kebanyakan orang tidak menjadi kaya raya? Kerana mereka suka mengikut-ikut trend masyarakat. Kalau masyarakat masuk Forex, mereka pun turut join sama. Kalau masyarakat masuk skim cepat kaya, mereka pun turut masuk sama. Sedangkan prinsip yang penting untuk berjaya ialah menjadi lain daripada yang lain. Kita sendiri lihat orang-orang yang berjaya menjadi kaya adalah di kalangan orang yang tidak mengikut trend. Mereka ada plan mereka yang tersendiri dan ada target yang jelas. Begitulah yang kita patut ikut, kerana orang-orang kaya bukanlah orang-orang kebanyakan. Hanya beberapa persen sahaja masyarakat Malaysia yang kaya raya. So anda mahu jadi mana satu? Jadi orang kebanyakan, atau jadi orang yang luar biasa?

"If we want to be rich, don't be average". (kepada otai2 kalau silap tolong betulkan hehe)

Untuk tidak menjadi orang kebanyakan yang melabur tidak tentu hala, maka kita perlu melengkapkan langkah 1, 2 dan 3 terlebih dahulu. Barulah kita tahu hala tuju kita dan barulah jelas perancangan kita. Dan yang lebih penting kita akan mencapai matlamat atau impian yang kita ingin-inginkan insyaAllah.

InsyaAllah kalau ada masa lagi kita akan sambung bab ni. Akhir kata daripada saya. Don't Be Average!!

Rujukan - Rich Dad's Guide to Investing

Wassalam


3 comments:

  1. aku baru tengah baca guide to affliction tu.

    eh, ni bukan wow ker?

    guide to investing...baru abis e-myth.

    ReplyDelete
  2. hehe.. :D aku pun tak abis lagi buku tu.. dah pulang dah kat pejal.. :P kena beli sendiri la nanti..

    ReplyDelete
  3. eToro is the ultimate forex broker for beginning and professional traders.

    ReplyDelete